- Om alt det, der betyder noget

Boganmeldelse: Celeste Ng “Små påsatte brande”.

Boganmeldelse ”Små påsatte brande” af Celeste Ng.

Boganmeldelse: Celeste Ng "Små påsatte brande"
“Små påsatte brande” af Celeste Ng.
En historie om hvordan to familier i en idyllisk forstad til Ohio vikles ind i hinanden og hvordan selv små brande kan komme ud af kontrol.

Kunstneren og rebellen Mia Warren og hendes smukke teenagedatter flytter ind i et hus ejet af Elena og Bill Richardson, som begge er mønsterborgere i forstadsbyen Shaker Heights. I Shaker Heights er det vigtigt, at man opretholder facaden og følger forstadslivets normer.

Elena og Bill Richardson har fire teenagerbørn. De fire børn fascineres og tiltrækkes af Mia Warren og hendes datter og snart er de to familiers liv viklet dybt ind i hinanden.

I den lille by Shaker Heights ønsker nogle venner af familien Richardson at adoptere et barn af kinesisk oprindelse og snart er det lille samfund delt i to lejre over denne adoptionssag.

Mia Warren og Mrs. Richardson kommer til at stå på hver sin side i denne sag.

I kampens hede begynder Mrs. Richardson også at interessere sig meget for kunstneren og rebellen Mia Warrens hemmelige fortid. Mrs. Richardson’s efterforskning af Mia Warren får imidlertid voldsomme konsekvenser for det lille samfund i Shaker Heights.

Det er en historie om moderskab, kærlighed, hemmeligheder, race, kultur, teenageliv, og om hvordan et bekvemmeligt liv kan slukke vores passion for et retfærdigt samfund, og sidst men ikke mindst retfærdighed.

Shaker Heights – byen, hvor man stræber efter det perfekte udadtil og tror på, at regler gør verden til et bedre sted.

Shaker Heights ligger udenfor Cleveland i Ohio. Byen er nøje konstrueret og der er regler for alt i forstaden.

Husene skal males i bestemte farver, græsset skal klippes inden det bliver 15 cm højt, ellers kommer kommunen, og klipper det for dig for 100 dollars. Du må gerne dyrke blomster i din have, fordi det pryder og ser smukt ud.

Byens motto er ”de fleste fællesskaber opstår ved et tilfælde. De bedste er planlagt.

Om baggrunden for byens motto får vi at vide, at ”den underliggende filosofi var at alting kunne – eller burde – planlægges, og hvis bare man gjorde det, så kunne man undgå det upassende, det ubehagelige og det katastrofale.”

Uuha…. Så er kimen til bogens drama lagt. Vi ved jo godt, man kan ikke planlægge sig ud af alt i livet og undgå det ubehagelige eller katastrofale, uanset hvor mange skrevne og uskrevne regler man har. Og dette må beboerne i Shaker Heights snart sande på dramatisk vis, når facaderne i forstadsbyen krakelerer.

Elena og Bill Richardson er gift og har fire børn sammen. Mrs. Richardson er journalist og arbejder på den lokale avis, mens hendes mand er advokat.

Familien bor i et smukt og idyllisk Shaker hus.

Familien Richardson ejer også en anden lille ejendom, hvor de ikke selv bor. De udlejer den til alenemoderen og rebellen Mia Warren og hendes kønne og begavede teenagedatter Pearl.

Mia Warren er kunstner, men hun er endnu ikke i stand til helt at leve af sin kunst og hun tager derfor også altid andre jobs.

Små påsatte brande. 

Bogen starter med, at familien Richardson’s store smukke Shaker hus står i flammer, mens de ældste børn anklager deres fraværende og passionerede lillesøster Izzy. Selv moderen Mrs. Richardson synes at regne med, at det er Izzy, der har påsat branden. Men Izzy er faktisk ikke den eneste, der ikke er i Shaker Heights mere. Også kunsteren Mia og hendes teenagedatter Pearl har forladt byen.

Celeste Ng fører os derfra tilbage til tiden før branden og historien om Mia og Pearls ankomst til byen.

I løbet af bogen er der dog flere brande i overført betydning.

Alle de fire Richardson børn bliver på hver deres måde dybt tiltrukket af kunsteren Mia og hendes teenagedatter Pearl.

De to familier og de unge menneskers liv vikles ind i hinanden på godt og på ondt og de må alle forholde sig til temaer som venskaber og kærligheden i dens mange afskygninger. Men de to familiers medlemmer udfordres eller udfordrer også omverdenen med temaer som bl.a. vedrører race, kultur, familierelationer, tunge hemmeligheder, retfærdighed, og hvordan man opnår retfærdighed.

Adoptionssagen.

Parallelt med at vi følger, hvordan de to familiers liv på afgørende vis vikles ind i hinanden, sker der imidlertid også andre ting, der kommer til at påvirke dem og deres livssituation.

Et vennepar af familien Richardson har i mange år prøvet at få børn, men har måttet indse, at det kan de ikke.

De ønsker sig derfor brændende at adoptere et barn og en dag ringer kommunen op til dem – et asiatisk spædbarn er fundet efterladt på den lokale brandstation, og adoptionsprocessen går i gang.

Men Mia opsnapper ved en tilfældighed, at Richardson’s venner er ved at adoptere dette barn.

Mias veninde fra den cafe hun også arbejder på, er en kinesisk kvinde Bebe, som har ledt efter sin datter igennem 1 års tid.  Bebe fødte en datter for et år siden, men da hun ikke selv var i stand til at tage vare på datteren, efterlod hun i desperation datteren på en brandstation.

Mia aner derfor, at det barn, som det velhavende vennepar er ved at adoptere, kunne være Bebes datter.

Og Mia støtter Bebe og hjælper hende i kampen med at få datteren tilbage.

En retssag starter og en mediestorm følger med.

Retssagen deler befolkningen i Shaker Heights i to, ligesom den deler hvide familier indbyrdes og sorte familier indbyrdes og også gode venner står overfor hinanden i dette spørgsmål.

Mrs. Richardson er indbegrebet af mønsterborgeren i Shaker Heights – hun tror på, at bare alle regler overholdes, kan alle konflikter løses.

Overfor Mrs. Richardson står Mia Warren. Kunstneren og rebellen, der følger sin passion og sit hjerte og som ikke tror på, at retfærdigheden bliver opnået, blot fordi man følger reglerne.

Flere passioner og hemmeligheder.

Mrs. Richardson mener, at man skal følge reglerne og ikke sine passioner, da passioner ligesom ild kan komme ud af kontrol. Men Mrs. Richardson mister alligevel selv overblikket og lader sig rive med af sine lidenskaber. Hendes venner, som gerne vil adoptere den lille pige, bliver ikke behandlet ordentligt, synes hun, og det tilskriver hun Mia Warren og hun begynder at grave i Mia Warrens fortid.

Mrs. Richardson finder flere hemmeligheder, der ikke kun rammer og vedrører Mia og hendes datter, men også andre af bogens hovedpersoner og konsekvenserne er store for de berørte skæbner.

En rigtig skøn bog, som jeg nød at læse.

Jeg skal ikke røbe mere af bogens handling her. Jeg synes, det var en rigtig dejlig bog at læse.
Celeste Ng skriver smukt og beskriver personerne med en vis intensitet, men uden at nogle af dem dømmes.
Jeg havde svært ved at lægge den fra mig, og glædede mig til at skulle videre med bogen hver gang!

”Små påsatte brande” af Celeste Ng. kan varmt anbefales. Du kan købe bogen her (reklamelink) https://www.saxo.com/dk/products/search?query=sm%C3%A5+p%C3%A5satte+brande

VELKOMMEN TIL Camillas World

Vi er alle unikke og fantastiske og skønne kvinder.  

På Camillasworld.dk, lever vi i det farverige kvindeliv 40+ og beskæftiger os med alt det vigtige i livet. Følg med og få nye vinkler på livet, og forståelse og find inspiration til et endnu bedre liv for dig.

/Camilla

  Har du en kommentar?

  Mere til dig

  Little Sun Charge

  Little Sun Charge

  Little Sun Charge – en bæredygtig solcelle oplader til din mobiltelefon. Skrevet af Camilla Munksgaard Har du også prøvet at komme ud af huset uden

  Læs mere »