- Om alt det, der betyder noget

Bone broth – nærende og fortryllende suppe.

Skrevet af Camilla Munksgaard.

Om Bone Broth – den fortryllende suppe. Og anmeldelse af ”Functional Foods. Bone Broth” af Sandra Pugliese, Anna Iben Hollensberg og Charlotte Gylling Mortensen.

 

Barndommens hjemmelavede hønsekødssuppe uden tilsætningsstoffer.

Måske kan du huske, at du også som barn fik hjemmelavet hønsekødssuppe, som havde stået og simret i flere timer, og dermed havde den dejlige duft spredt sig fra køkkenet og ud i resten af hjemmet?

I mit barndomshjem fik vi ofte hjemmelavet hønsekødsuppe – min mor lavede endda selv nogle gange kødbollerne og melbollerne. Det var nu et stort stykke arbejde, når der også blev lavet hjemmelavede kød- og melboller.
Alt blev lavet fra bunden af, så der var ingen grimme tilsætningsstoffer, kun en ualmindelig lækker og nærende suppe, som vi fik over to dage.

Jeg elsker hønsekødssuppe den dag i dag, fordi det er en enkel suppe med masser af smag og kraft, og så kan den alligevel varieres i det uendelige.

Indtil for nogle år siden var det dog noget, jeg kun lavede en sjælden gang imellem.

Jeg har aldrig lavet hjemmelavede melboller og kødboller, som min mor gjorde. Jeg har dog en plan om, at det måske var et sjovt projekt, jeg kunne kaste mig ud i sammen med min mor. Vi elsker nemlig at gå i køkkenet sammen .

For nogle år siden købte jeg bogen ”Bone broth. Functional foods”, mens vi boede i Surrey, UK. Da jeg læste om denne bog, MÅTTE jeg bare have den, så jeg købte den online og fik den sendt til os i Surrey. Jeg kunne simpelthen ikke vente på de næste gæster fra Danmark …. Tålmodighed er bestemt ikke min stærke side.

Bone broth - en fortryllende suppe.
Her ser du en bone broth lavet på hhv kylling og marvben. Jeg fryser suppen ned i portionsanretninger, så det er nemmere, når jeg skal bruge den. Her en den blevet til en porre-suppe  Virkelig nemt og virkeligt velsmagende.

 

Hvad er bone broth egentlig?

Bone broth er en fantastisk lækker og meget nærende suppe, som er kogt på knogler og ben, og som har simret over blusset i lang tid.
Du kender den måske som den traditionelle hønsekødssuppe eller oksekødssuppe.

 

5 gode grunde til at lave Bone Broth.

1) Bone broth er hjemmelavet nærende suppe lavet helt uden tilsætningstoffer og kemi.

2) Bone broth har en mængde næringsstoffer i sig, bl.a. kollagen og glutamin, som din krop vil elske dig for, at du fodrer den med.

3) Bone broth giver dig grundsuppe af den bedste slags. Så har du altid en portion til at lave en suppe i en hurtig vending eller du kan     bruge det til at pifte dine saucer op med i stedet for købe-bouillon med tilsætningsstoffer og kemi.

4) Bone broth er bæredygtigt og økonomisk. Du bruger hele dyret og får brugt grøntsagsrester og skrog.

5) Bone broth er faktisk nem mad. Og endda til flere dage J

Bone broth – en trend, der efterhånden har grebet hele verden.

Bone broth fremhæves jo efterhånden mange steder. Hvis du googler ”bone broth”, får du da også helt vildt mange sider, hvor du kan læse om alle suppens fortræffeligheder og mange opskrifter.

Så hvad er det egentligt ved den suppe, der gør, at den er så god for os?

Bogen ”Bone broth” har et kapitel om næringsstofferne i bone broth og hvilken betydning de har i kroppen : 

Iflg. ”Bone broth. Functional foods” er bone broth en rig kilde til kollagen.

Kollagen kan jo fås som kosttilskud, der arbejder på at fjerne dine rynker og gøre din hud spændstig igen. Du har sikkert også set det fremhævet i cremer, der ligeledes arbejder på at fjerne rynker og gøre din hud glat igen.

Men kollagen er faktisk det protein, vi har mest af i kroppen. Det findes især i vores bindevæv.  Kollagen er hudens og senernes hovedbestanddel og er med til at støtte knoglerne. Endelig er der også meget kollagen i blodkar, brusk, hornhinden og tarmvæggen.

Vores evne til at lave kollagen falder med alderen, ligesom inflammation i kroppen og stress også påvirker niveauet af kollagen i kroppen negativt.

Men udover kollagen er der en mængde andre næringstoffer der er gode for kroppen – bl.a. glutamin, som findes i vores muskler og som har betydning for immunforsvaret og glucosaminer og hyaluronsyre, der er med til at beskytte og fugte hud, led og knogler.

Bone broth er således en spise, som kan tjene som rigtig god næring ved at styrke bindevævet. Det er ikke en mirakelkur, men en god basisnæring.

Og som forfatterne skriver, så ser man i functional medicine sådan på det, at når man styrker ét område i kroppen, så styrker det også resten af kroppen.

Forfatterne anbefaler en kop bone broth dagligt som et rigtigt godt hverdagssupplement til et stærkt helbred.

Opskrift på nem bone broth fra bogen ”Bone broth” af af Sandra Pugliese, Anna Iben Hollensberg og Charlotte Gylling Mortensen.

Den nemme bone broth af høne/kylling :

1 suppehøne/kylling

250-500 gram hønse/kyllingevinger, kan udelades eller erstattes med kalve- eller okseskank

½ spsk sorte peberkorn

2 spsk æblecidereddike, kan udelades

500 gr blandede grøntsager

2 store løg

2 tsk salt, gerne himalayasalt

Fremgangsmåde :

Kom høne og vinger i en stor gryde sammen med peberkorn og eddike. Rens, skrub og/eller skræl grøntsagerne inkl. løgene og skær dem i mindre stykker. Kom også dem i gryden sammen med saltet og dæk med koldt vand, så det står ca. 3 cm over hønen. Kog det op og lad det småsimre for meget lav varme i 2-24 timer. Fjern både skum og urenheder undervejs. Hvis du bruger en suppehøne er det også en god idé at fjerne fedtet undervejs, da det ellers kan give en grim bismag. Det gøres nemmest med en stor ske.

Efter 1 – 2 timer fjernes så meget kød som muligt fra kyllingen/hønen, og der koges videre på skroget. Kødet smager skønt i alt fra salat til suppe eller gryderetter. Du kan sagtens lade kødet koge med længere, de fleste vil bare finde det mest delikat, hvis det ikke koges med for længe.

Si brothen og kassér skrog og grøntsager. Der er mange små ben i denne broth, så det er ofte alt for meget bøvl at pille dem fra grøntsagerne. Lad brothen afkøle helt (max 3 timer af hensyn til udvikling af bakterier, se længere ned i afsnittet om fif). Sæt den i køleskabet natten over og fjern derefter evt. fedtet, der har samlet sig på toppen. Brothen holder sig fint 5-7 dage på køl og 1 år i fryseren.

Bogen har gode tips til, hvordan du laver en god broth:

Her kommer 2 af bogens tips, som jeg har haft rigtigt meget glæde af:

1) Steg kød, skrog, knogler og grøntsager i ovnen for at få en dybere og mere intens smag. (jeg selv steger kun kødet/knogler og rå skrog i ca 25 min ved 180 grader. Ikke grøntsager.)

2) Når suppen skal afkøles, sætter du den siede broth i sin gryde ned i køkkenvasken, hvor der er koldt vand og lægger isterninger ned i det kolde vand – så afkøles den hurtigere.

Mine egne bemærkninger til opskriften : Jeg har brugt denne grundopskrift mange gange efterhånden J J Den er vildt lækker og velsmagende. Jeg bruner altid lige kødet/knoglerne af! Og fiffet med isterninger i vandet i køkkenvasken er virkelig effektivt. Og så putter jeg også ofte laurbærblade ved. Laurbærbladene kommer jeg ved, fordi da jeg var barn, kom min mor altid laurbærblade i hønsekødssuppen – og så synes jeg, at laurbærblade er et herligt krydderi!

Sidst jeg lavede suppen efter denne grundopskrift, brugte jeg et kyllingeskrog (som var fra en kylling i ovn), kyllingevinger samt oksekraftben. Det var en større portion. Men det er uden betydning. Kun at der er mere af den lækre suppe! Både vinger og oksekraftben/ marvben køber jeg fx hos www.gaardmester.dk 

Bone broth. Nærende suppe.
Denne bone broth simrede 9 timer den ene dag og den anden dag 8 timer.

Praktiske ting og overvejelser i forbindelse med at lave bone broth.

At lave bone brothen er jo virkeligt nemt. Der er egentligt ganske lidt konkret arbejde. Men det kræver planlægning – det er i hvert fald altid noget, som kræver at jeg kigger i kalenderen, og ser på, hvad der skal ske over de to dage, som jeg plejer at give den i kogetid.

Man slukker selvfølgelig for blusset om natten (den vil stadig være lun næste morgen), og hvis man i løbet af dagen skal ud af døren.

Jeg har en 15 liters gryde, som jeg elsker til dette J Men mindre kan også gøre det.

Når suppen er færdigkogt, skal man lige regne med lidt arbejdstid til at si grøntsagerne fra (brug en anden stor gryde, så går det stærkt).  Og det kræver også tid at få den kølet ned. Jeg har én gang prøvet at lave en virkelig stor portion (15 liters gryden var meget fyldt…) og jeg havde ingen isterninger, så det var både besværligt og krævede en masse omhældninger for at få suppen kølet ned, så den kunne komme i fryseren. Derfor var der også ekstra rengøring. Siden den gang har jeg altid isterninger på lager til afkølingen.

Jeg plejer at fryse suppen ned i portionsanretninger. Det kan jeg godt lide i min travle hverdag. Hvis jeg så skal bruge suppen som super koncentreret bouillon, koger jeg den bare ind. Men nogen kan jo også lide at koge suppen kraftigt ind fra starten af og fryse den som isterninger. Så har man små snedige hjemmelavede bouillonterninger.

Kødet fra kyllingen kan du jo bruge på et hav af måder – fx i en grøn salat, eller en hønsesalat til sandwich eller en pastaret.

Anmeldelse af bogen ”Bone broth” af af Sandra Pugliese, Anna Iben Hollensberg og Charlotte Gylling Mortensen.

Jeg er SÅ glad for bogen. Jeg er virkeligt begejstreret for dens opskrifter. Jeg har dog ikke prøvet dem alle, da der er mange.

Men opskrifterne er virkeligt velsmagende og nemme at gå til. Derudover kan jeg lide den måde, hvorpå de indtænker variationer – fx er der opskrifter på 6 grundfonder/ bone broths. Derudover har de opskrifter fx på hurtige supper, på ”almindelige” (læs; ikke hurtige) supper hvor du kan bruge din broth, og opskrifter på risottoer og gryderetter, men også smoothies kan du finde opskrifter på.

Bogen har virkelig god information om bone broth og forklaringer af forskellig art – det er alt sammen virkeligt informativt og velskrevet og lettilgængeligt.

Jeg kan på det varmeste anbefale ”Bone broth”!

Du kan købe bogen online her hos boghandler hos Saxo her https://www.saxo.com/dk/bone-broth_sandra-pugliese-anna-iben-hollensbergcharlotte-gylling-mortensen_haeftet_9788793575004

Functional foods og Functional medicine.

Functional foods er egentlig bare madvarer, som er gavnlige for kroppen. Al den mad vi spiser, påvirker jo kroppen. I functional medicine ser man på individet, og arbejder ud fra en holistisk tankegang. Det konventionelle sundhedsvæsen har mest vægt på symptombehandling, mens der i functional medicine lægges vægt på, hvad man selv kan gøre for at genoprette sit helbred via kost og livsstilsændringer.

Mens vi boede i England, fik jeg en hel del problemer med maven.  Jeg brugte derfor en alternativ behandler, som bl.a. var Functional Medicine Practitioner. Hun åbnede mine øjne for aktivt virkelig at tænke maden ind til hjælp mod sygdomme/ skavanker.

Jeg tog ligesom et skridt op ad trappen – det er ikke nok at leve sundt – maden kan hjælpe dig meget mere end det. Og i dag – efter at jeg har haft brystkræft – ja, så tænker jeg rigtigt meget over, hvad jeg spiser, og hvad jeg bør fravælge at spise (det meste af tiden).

Jeg bruger fx gurkemeje flittigt i maden, ligesom jeg laver te med det, bl.a. pga en lille smule gigt i fingrene.

Bogen har faktisk et helt kapitel bagerst i bogen om, hvad functional medicine mere nøjagtigt er. Kapitlet hedder ”Mad som medicin” J. Det er rigtigt godt forklaret – overskueligt og nemt at gå til. Hvis du interesserer dig for fødevarer og helbred, eller hvis du kan lide at tænke i helbred ud fra en holistisk tankegang, kan jeg varmt anbefale, at du læser dette afsnit.

Hvis du derimod bare gerne vil lave lækker, velsmagende og sund mad, ja så springer du bare det kapitel over, og nyder de lækre opskrifter på bone broth og supper.

 

Om forfatterne bag bogen.

Sandra Pugliese er autodidakt kok og kogebogsforfatter.

Anna Iben Hollensberg er speciallæge i almen medicin og uddannet heilpraktisker i tysk naturmedicinsk metode. Derudover er hun efteruddannet i komplementær og holistisk medicn i især Schweiz, Tyskland og USA og i 2016 certificeret Functional Medicine Clinical Practitioner.

Charlotte Gylling Mortensen er cand.scient i klinisk ernæring og ernæringsterapeut. Hun blev i 2016 certificeret Functional medicine Clinical Practitioner.

Har vi tid til hjemmelavet bone broth 2020 ?

Jeg elsker stadig denne enkle og nærende suppe, jeg fik i min barndom.

Jeg synes, det er skønt med en virkelig lækker grundsuppe, som vi kan variere i det uendelige.

Og jeg synes, det er virkelig vigtigt at servere mad for min familie, som så vidt muligt er uden tilsætningsstoffer og kemi.

Jeg erkender, det kræver planlægning. Men jeg synes, det er planlægningen værd! Nogle gange laver jeg suppen for kun at fryse portionerne – så har jeg adgang til nem mad til adskillige måltider.

Når jeg laver denne suppe, er det den herligste duft, der spreder sig i huset.

Da jeg lavede sidste portion bone broth, kom en af mine drenge hjem efter den havde kogt adskillige timer, og han råbte med det samme fyldt af forventning fra entreen, ”uuhmm Mor, skal vi have suppe?” De kan jo genkende den liflige duft, der spreder sig J. Og denne suppe er også noget, børnene elsker.

Så forkæl din familie eller dine venner og dig selv med den skønneste og nærende suppe J

Velkommen til
Camillas World

Velkommen til min personlige verden, hvor jeg med hjertevarme og glimt i øjet stiller skarpt på det farverige kvindeliv 40+ og alt det som betyder noget for dig og mig som kvinde, menneske, veninde, mor, datter, gift eller single, og sidst men ikke mindst elsker.

Jeg håber du med denne blog kan få nye vinkler på livet, og ny viden og forståelse og kan finde inspiration til et endnu bedre liv for dig.

VELKOMMEN TIL Camillas World

Vi er alle unikke og fantastiske og skønne kvinder.  

På Camillasworld.dk, lever vi i det farverige kvindeliv 40+ og beskæftiger os med alt det vigtige i livet. Følg med og få nye vinkler på livet, og forståelse og find inspiration til et endnu bedre liv for dig.

/Camilla

  Har du en kommentar?

  Mere til dig

  Little Sun Charge

  Little Sun Charge

  Little Sun Charge – en bæredygtig solcelle oplader til din mobiltelefon. Skrevet af Camilla Munksgaard Har du også prøvet at komme ud af huset uden

  Læs mere »