- Om alt det, der betyder noget

“Det samme og noget helt andet” af K.M. Guldager.

Af Camilla Munksgaard.

”Det samme og noget helt andet” af Katrine Marie Guldager.

”Det samme og noget helt andet” er Katrine Marie Guldagers nye bog, som er en autofiktiv roman om at miste dem vi elsker og om at finde sig selv og sin vej i livet.

Vi følger den unge kvindelige jeg-fortæller, der først mister sin veninde ved en dramatisk begivenhed og meget kort tid efter sin far i en tragisk ulykke. Farens død medfører en arvestrid og samtidig afsløres en families konflikter og skrøbelige fællesskab. Jeg-fortælleren kan hverken undvære eller holde familien ud, og hun bliver mere og mere fremmedgjort i sin egen familie.

"Det samme og noget helt andet" af Katrine Marie Guldager.

DEt samme og neoget helt andet er en autofiktiv roman.

I indledningen til ”Det samme og noget helt andet” skriver Guldager, at romanen er ”50 % auto, 50% fiktion”. Men uanset hvad, der er Guldagers eget liv og hvad der er fiktion, så er er det en historie, som har sin egen berettigelse.

Guldagers historie fortælles af en jeg-fortæller. Hun har således et fortællespor, som foregår, mens Guldager skriver historien fra august 2019 til juli 2020. Derudover er der et fortids-spor, som spænder over ca. et 10-år. Det løber fra Guldager er 21 år gammel og mister sin veninde og far og til hun har markeret sig som forfatter som 30-årig. Løbende med at hun fortæller sin historie følger vi bl.a. i fortællesporet hendes reflektioner over, hvad forfatterskabet betyder for hende. Ligeledes erfarer vi, hvad det betyder for hende at skrive netop denne roman. En dag overmandes hun pludselig af en ulykkelighedsfølelse … ”Måske frygter jeg bare dette mørke, jeg dykker ned i, jeg frygter, at min egen historie vil trække mig helt ned, og på en måde håber jeg det også, jeg vil være hel igen”.

Pludselige dødsfald ændrer med et slag Katrine Marie Guldagers liv.

Som 21- årig mister Guldager sin nære veninde Anne på dramatisk vis, da hun bliver skudt i Nicaragua i forbindelse med et væbnet røveri. Anne begraves nogle få dage senere i København og efter begravelsen tager Guldager til sin far for at søge tryghed og bearbejde tabet af veninden. Men hun er kun hos sin far et par dage, da faren omkommer ved en tragisk togulykke.

De 2 pludselige dødsfald river fundamentet væk under den unge kvinde. Men det hele forværres af, at den unge Guldagers familie nu viser sig som en familie, hvor hun hverken accepteres som den hun er eller gives den kærlighed og tryghed, vi alle forventer at få fra vores familier.

Magtkampe og familiekonflikter

Tabet af faren medfører flere magtkampe i familien og viser de dybe familiekonflikter. Guldagers søster giver hende således en pakke After Eight som julegave. Lidt tid senere møder søsteren slet ikke op til hendes fødselsdag.

Guldager beskæftiger sig både med mor-rollen og far-rollen og hvad de hver især har betydet for hende. Mens hun fik tryghed og kærlighed fra sin far, er forholdet til moren væsentligt mere kompliceret og ukærligt allerede fra barnsben af. Guldagers forældre bliver skilt, da hun er barn. I forbindelse med en konflikt mellem forældrene, inddrager moren hende i konflikten, som Guldager dog ikke vil deltage i, hvorefter morens kommentar til sin datter er ”hjælp, hjælp, jeg har født en sten”.

Krisen påvirker alle aspekter af livet.

Tabet af Anne og hendes far og det konfliktfyldte forhold i familien påvirkede ikke kun Guldagers familierelationer. Det var langt mere vidtrækkende allerede et lille år efter farens død.
Guldager beskriver det selv således:

For det er ikke bare min familie, inklusive fætre og kusiner, onkler og tanter, det er også veninder, barndomskammerater, der pludselig er meget langt væk, fordi de befinder sig i en anden virkelighed, en anden verden, en uden pludselige dødsfald, familiestrid og skam.

Mit liv er blevet en drage. Der slår med halen, og folk falder af som små dyr, der bliver slynget ud i buskadset, der sker så meget, så voldsomt, jeg kan ikke finde dem igen, mit liv kan ikke samles, små mennesker, små dyr i buskadset, hvor er I?

Flere interessante og vedkommende temaer

Men romanen ”Det samme og noget helt andet” berører også mange andre interessante emner. Bl.a. handler den også om den unge Guldagers politiske engagement, og om hendes nysgerrighed på den store verden. Hun fortæller også om sit kærlighedsliv og andre nære væsentlige relationer, ligesom hun også har holdninger til kvinderollen. Vi hører også om, hvordan hun bruger psykoanalysen som hjælp ud af en eksistentiel krise. Og endelig fortæller hun om den første periode af sit forfatterskab og hvad det at skrive har betydet for hende.

“Det samme og noget helt andet” af Katrien Marie Gualdager.

Du kan købe bogen her https://www.partner-ads.com/dk/klikbanner.php?partnerid=34901&bannerid=43264&htmlurl=https://www.saxo.com/dk/products/search?query=det+samme+og+noget+helt+andet+katrine+marie+guldager (Reklamelink)

Det er en stærk roman om en sårbar ung kvinde. Heldigvis er hun også stædig og som er tro mod sig selv, sine følelser og behov og hvordan hun ser verdenen i et lidt større perspektiv. Hun kæmper bravt og længe for sig selv. Hun kæmper med alt for at tackle den voldsomme livskrise, hun kastes ud i så tidligt i livet.

Det er så afgjort en roman, der er værd at læse!

Læg gerne din kommentar herunder 😊

Velkommen til
Camillas World

Velkommen til min personlige verden, hvor jeg med hjertevarme og glimt i øjet stiller skarpt på det farverige kvindeliv 40+ og alt det som betyder noget for dig og mig som kvinde, menneske, veninde, mor, datter, gift eller single, og sidst men ikke mindst elsker.

Jeg håber du med denne blog kan få nye vinkler på livet, og ny viden og forståelse og kan finde inspiration til et endnu bedre liv for dig.

VELKOMMEN TIL Camillas World

Vi er alle unikke og fantastiske og skønne kvinder.  

På Camillasworld.dk, lever vi i det farverige kvindeliv 40+ og beskæftiger os med alt det vigtige i livet. Følg med og få nye vinkler på livet, og forståelse og find inspiration til et endnu bedre liv for dig.

/Camilla

  Har du en kommentar?

  Mere til dig

  Little Sun Charge

  Little Sun Charge

  Little Sun Charge – en bæredygtig solcelle oplader til din mobiltelefon. Skrevet af Camilla Munksgaard Har du også prøvet at komme ud af huset uden

  Læs mere »
  Corona Blues

  Corona Blues.

  Corona Blues – kom ud af tristheden.Skrevet af Camilla Munksgaard. Er du også blevet ramt af Corona blues? Jeg er nået dertil, hvor jeg kan

  Læs mere »