- Om alt det, der betyder noget

“Dyr i kunsten” udstilling på Arken Kunstmuseum.

 

“Dyr i kunsten” ser på relationerne mellem mennesker og dyr.

Skrevet af Camilla Munksgaard.

Vores forhold til naturen fylder meget i medierne og samfundsdebatten i øjeblikket på grund af forandringerne i klimaet og vores natur. Mange kunstnere er i disse år også optagede af menneskets forhold til naturen og dyrene. På Arken kunstmuseum lige nu kan du finde udstillingen ”Dyr i kunsten” og ”We are the Alaskan Tourists”, der varer indtil 10. januar 2021. Arken har samlet værker fra mere end 30 forskellige kunstnere, som med disse kunstværker viser os deres forskellige syn på relationerne mellem mennesker og dyr.

I indledningen til Arkens katalog ”Dyr i kunsten” fortæller museumsdirektør Christian Gether følgende vittighed for at belyse en del af problematikken om de vilde dyr og os: ”En mand og en pingvin spadserer sammen hen ad fortovet. En politibetjent stopper dem og beder manden om omgående at tage pingvinen med ind i Zoologisk Have. Dagen efter kommer de igen gående, og de møder den samme betjent, som siger: ”Bad jeg dig ikke om at tage pingvinen med ind i Zoologisk Have?” ”Jo”, siger manden ”det gjorde jeg også. Nu er vi på vej i Tivoli” ”.

Ja, det er i hvert fald en vittighed, der giver stof til eftertanke og som siger noget om vores forestilling om en samhørighed mellem de vilde dyr og os i dag.

“Dyr i kunsten” viser nogle af samtidskunstens bud på vores forhold til kæledyrene, de vilde dyr og menneskedyrene.

På udstillingen er der tre hovedkategorier af værker, der belyser nogle af samtidskunstens bud på vores relationer med dyrene:  Det er værker, der sætter fokus på vores forhold til kæledyrene, værker der fokuserer på de vilde dyr, og værker med ”menneskedyr”, hvor vi som mennesker kan se os selv eller vi gives muligheden for at lære noget om os selv og vores egenskaber. De er naturligvis ikke skarpt adskilte, og overlapper af og til hinanden.

Her kommer et ganske lille udpluk af nogle af de værker og kunstnere, som du kan møde på denne udstilling på Arken.

Arken Kunstmuseum. "Dyr i kunsten" Paola Pivis isbjørne
Paola Pivi ”I and I (must stand for the art)” fra 2014, fra udstillingen “Dyr i kunsten” Arken Kunstmuseum.

Paola Pivi “The Alaskan Tourists”.

I det første meget store udstillingsrum på Arken møder du ”The Alaskan Tourists”. Paola Pivi er en italiensk kunstner bosat og arbejdende i henholdsvis Alaska og Milano. Det er en helt overvældende oplevelse at møde Paola Pivis mange isbjørne, som fylder hele det store rum. De er meget flot opstillede. De store isbjørne i naturtro størrelse har fået fjer og neonfarver.

Pivis isbjørne er som et festfyrværkeri af farver og indtryk, og det giver beskueren mange oplevelser og associationer. Hun provokerer dine øjne og din forståelse af isbjørnen, og hun udfordrer dig til at forholde dig til de mange kontraster, hun hele tiden opstiller.

De store isbjørne opfører sig menneskeligt. Men når du bevæger dig rundt om isbjørnene, ser du også deres meget store poter med de voldsomme klør eller fx deres store hvide tænder. Pivi viser os måske nok menneskelige isbjørne, men hun viser os samtidig uden tvivl, at dyrene er store rovdyr.

Men det store tunge rovdyr har også fået lette fuglefjer. Måske er det blevet en ny art? Måske skal rovdyret forvandle sig for at overleve?

Paola Pivi leger med modsætningerne på flere niveauer i sine reflektioner over den prægtige isbjørn, og forholdet mellem dyret og naturen på den ene side og mennesket og kulturen på den anden side. Det lykkedes rigtigt godt for hende at give os som tilskuere noget at tænke over og at forholde sig til.

David Shrigley ”I’m Dead” fra 2011 fra udstillingen "Dyr i kunsten" på Arken Kunstmuseum.
David Shrigley ”I’m Dead” fra 2011 fra udstillingen “Dyr i kunsten” på Arken Kunstmuseum.

David Shrigley.

Den engelske kunstner David Shrigley er også repræsenteret med en af sine udstoppede dyr. Den lille sorte nuttede kat står som mennesket på to ben med et skilt, hvorpå der står ”I’m Dead”.

David Shrigley spiller her på flere strenge og rammer temaer om døden for både mennesker og dyr såvel som mennesker og dyrs relationer på en og samme gang.

Shrigley fanger os ind med sin klare humor. Jeg kunne ikke lade være med at smile, det er jo kun levende dyr, der kan stå på to ben, men samtidig er der noget dybt alvorligt og urart ved den lille kat, der nok så seriøst kigger ud i rummet med sin besked. Vi skal jo alle dø en dag.

David Shrigley har lavet flere kunstværker med udstoppede dyr over en årrække. Om dette arbejde kan man læse i kataloget til ”Dyr i kunsten”, at Shrigley finder det lettere perverteret, at vi udstopper dyrene, som engang var levende. Menneskene begraves, kremeres eller andet tilsvarende, men vi kan altså finde på, at bruge dyrene efter deres død og gøre dem livagtige og bruge dem som dekoration, og det finder Shrigley både lidt komisk og lidt upassende.

Peter Holst Henckel fra serien ”World of Butterflies” 2002, fra udstillingen "Dyr i kunsten" på Arken Kunstmuseum.
Peter Holst Henckel fra serien ”World of Butterflies” 2002, fra udstillingen “Dyr i kunsten” på Arken Kunstmuseum.

Den danske kunstner Peter Horst Henkel er repræsenteret med serien “World of Butterflies”.

Den danske kunstner Peter Holst Henckel er repræsenteret med 68 dybt fængende billeder af sommerfugle fra 2002. Peter Holst Henckel lavede denne serie med sommerfugle fra hele verden fra 1992-2002.

De smukke sommerfugle er sat sammen med en historisk/politisk begivenhed i netop det område, som den pågældende sommerfugl kommer fra.

Ovenfor ser du billedet af sommerfuglen Papilio Glaucus fra New York, men går du nærmere og kigger indgående på billedet, ser du New Yorks skyline med Twin Towers blot en måned før den grusomme terrorhandling. Den skrøbelige og smukke sommerfugl møder en menneskeskabt grufuld begivenhed. Vi mindes en grufuld del af vores historie på den smukke sommerfugl, hvilket giver os grundlag for at reflektere over vores handlinger og det samfund, vi lever i, og den natur vi omgiver os med, og som vi bruger af.

Det er en virkeligt fængslende oplevelse at se og fordybe sig i Peter Holst Henckels sommerfuglebilleder.

Mark Dion ”Mobile Wilderness Unit – Wolf” 2006 fra udstillingen "Dyr i kunsten" på Arken Kunstmuseum.
Mark Dion ”Mobile Wilderness Unit – Wolf” 2006 fra udstillingen “Dyr i kunsten” på Arken Kunstmuseum

Mark Dion ”Mobile Wilderness Unit – Wolf” 2006.

I “Dyr I kunsten” kan du også opleve Mark Dions “Mobile Wilderness Unit”, hvor en ulv står på et lille stykke vild natur med et visnet træ i en trailer på hjul.

Ulven er nok et dyr, vi alle har en opfattelse af og en holdning til. Måske netop derfor har Mark Dion valgt ulven.  Tænk bare på diskussionerne om ulvene i Jylland, der efterhånden har varet i noget tid.  Nogle af os synes, det er fantastisk, at ulven er kommet tilbage. Andre synes, det er helt uacceptabelt og farligt. Har vi natur og plads til den vilde ulv? Ønsker vi overhovedet den vilde ulv?

Mark Dion viser os den vilde natur som noget, der kan eksistere og transporteres på to hjul. Førhen kørte vi afsted for at komme ud i den vilde natur, men nu kan mennesket arrangere den vilde natur her på to hjul. Kan vi virkelig presse dette fantastiske dyr ned i en trailer, og tro, at vi stadig har vild natur? Og er det sådan, vi ønsker vores verden?

Mark Dion udfordrer vores opfattelse af naturen, og han ser med kritiske øjne på, hvad vi har skabt og spørger samtidig, hvordan vi ønsker os det fremadrettet skal være med naturen og kulturen.

Jeg synes, Mark Dions ”Mobile Wilderness Unit – Wolf” er vildt fascinerende og skræmmende. Ved at betragte den, får jeg stillet mig selv nogle spørgsmål om vores truede natur og verden, og jeg får nogle svar, jeg ikke bryder mig om. Men måske netop dét gør, at jeg med større forståelse og styrke kan tage stilling til, hvilken verden jeg ønsker, vi skal have i fremtiden. Og mon ikke Mark Dion ønsker, at hans kunst provokerer os til at tænke og tage stilling til den verden, vi lever i ?

Jeg synes så afgjort “Dyr i kunsten” på Arken er en udstilling, der er værd at besøge.

Disse kunstværker giver et godt kunstnerisk input til noget af den problematik, vi har i disse år i verden med naturen og kulturen.  De forskellige kunstværker giver os noget at tænke over. De stiller spørgsmålstegn ved mange ting i vores samfund, vores handlinger og især vores grundlæggende opfattelser af dyrene og naturen, af mennesket selv og relationen mellem menneske(dyret) og dyret.

Denne udstilling egner sig virkelig også til at man tager sine børn med! Mine børn havde stor fornøjelse af de mange spændende synsvinkler på og opfattelser af dyrene og menneskedyrene. Se evt. dette blogindlæg med tips til at tage dine børn med på kunstmuseer.

Så besøg Arken kunstmuseum og se “Dyr i kunsten” og få nye indfaldsvinkler på dit forhold til dyrene og naturen og dig selv J

“Dyr i kunsten” på Arken kunstmuseum varer fra 26.maj 2020 – 10.januar 2021 og “The Alaskan Tourists” varer fra 29.feb til 10.jan 2021. Du kan se mere om udstillingerne, åbningstider etc her https://www.arken.dk/udstillinger/

VELKOMMEN TIL Camillas World

Vi er alle unikke og fantastiske og skønne kvinder.  

På Camillasworld.dk, lever vi i det farverige kvindeliv 40+ og beskæftiger os med alt det vigtige i livet. Følg med og få nye vinkler på livet, og forståelse og find inspiration til et endnu bedre liv for dig.

/Camilla

    Har du en kommentar?

    Mere til dig