Kom ud i naturen og modvirk stress, bliv gladere og vær god ved din krop.
Af Camilla Munksgaard
Naturen er et godt middel imod stress og det er godt for sind og krop.
Jeg elsker at være i naturen. Jeg elsker at gå i skoven og lytte til fuglene og træerne, der knager i vinden. Det er sjovt at møde ræven og fuldstændig betagende, når et par dådyr kommer springende.
Men det er lige så skønt at gå på stranden uanset årstid og vejr.
Jeg elsker at være i naturen. Men sandheden er, at jeg kommer ikke kun ud i naturen, fordi jeg nyder det. Jeg har brug for at komme ud i naturen. Jeg får ro i både sind og krop, når jeg kommer ud i det grønne – eller det blå. Hvis jeg var glad, da jeg tog ud ad døren, bliver jeg bare endnu gladere. Hvis jeg var i dårligt humør, bliver mit humør bedre.

Faktisk besluttede vi i sin tid at få hund for at komme ud i naturen.
Selvom jeg elsker at komme afsted og ud i naturen, så må jeg desværre indrømme, at jeg nok har en tendens til at være lidt magelig – jeg kommer ikke ud at gå hver dag uanset vejret, hvis ikke jeg skal. Og det skal jeg med de hunde vi har – to formel 1 labradorer. De skal luftes ”rigtigt” – afsted i rusk og regn. Hver dag. Uden undtagelser. Det er så fedt!
Og faktisk elsker jeg at være ude i al slags vejr. Man bliver så dejligt frisk af at mærke regnen på kinderne og vinden i håret! Jeg kommer altid hjem med mere energi og glæde efter en gåtur.

Naturen kan være med til at genoplade vores kognitive batterier.
Vores kognitive evner fx hukommelse, koncentration og evnen til at fokusere påvirkes positivt ved ophold i naturen.
I et studie fra 2008 blev forsøgspersonerne opdelt i to grupper. Den ene gruppe skulle på en gåtur i byen, den anden gruppe skulle på en gåtur i naturen. Efter gåturen skulle grupperne løse nogle opgaver, som krævede stor koncentration.
Den gruppe, der havde været på gåtur i naturen, klarede sig markant bedre end dem, der havde været i byen. Dette skyldes iflg. forskerne bag undersøgelsen, at bylivet er krævende for vores opmærksomhed, mens naturen er med til at restituere vores evne til at fokusere og evnen til koncentration.
Læs evt. mere her https://altompsykologi.dk/2017/08/naturen-kur-stress-angst-ikke-redigeret/
Dette gælder også for børns vedkommende, se evt. denne kortfattede artikel med link til Matthew P. Stevenson og hans Ph.d. opgave om, hvordan naturen positivt kan påvirke børns kognitive evner https://www.videnomfriluftsliv.dk/tema/sundhed-og-livskvalitet/naturoplevelser-oeger-boerns-kognitive-evner

Naturen og vores helbred og velvære. Naturen kan være et middel mod stress.
Mange videnskabelige undersøgelser har efterhånden vist, at det at være i naturen er godt for os. Naturen har en positiv effekt på vores helbred både fysisk, mentalt og følelsesmæssigt.
I dag er det også bredt anerkendt, at naturen kan være et middel mod stress.
Ophold i naturen kan være gavnligt mod stress på flere måder, det kan bl.a.:
- mindske stresshormonet kortisol
- give dig et lavere blodtryk
- give dig et stærkere immunforsvar
- højne din følelse af velbefindende, glæde
Naturen er gavnlig for os ikke kun i forbindelse med stress, men også ved depression, angst og traumer. Du kan læse mere her https://altompsykologi.dk/2017/08/naturen-kur-stress-angst-ikke-redigeret/

Dr. Mathew White er miljø psykolog med særlig interesse i naturen og samspillet mellem naturen og menneskets helbred og velbefindende.
Han arbejder på the European Centre for Environment & Human Health på University of Exeter Medical School. I et projekt ledet af Mathew White, der omfattede 20000 mennesker, fandt hans team frem til at mennesker, der bruger to timer om ugen i naturen (det kan både være en skov eller en park i byen, og de to timer må gerne være spredt over hele ugen), meget tydeligt rapporterede om bedre helbred og psykisk velbefindende end dem, som ikke brugte de to timer. To timers ophold i naturen var iflg. undersøgelsen afgørende for den gavnlige effekt. Dvs. mindre end to timer i naturen, gav ikke nogen følelse af bedre velvære.
Du kan læse mere her fra Yale Environment 360 https://e360.yale.edu/features/ecopsychology-how-immersion-in-nature-benefits-your-health (Yale Environment 360 er et online magasin udgivet af Yale School of Forestry & Environmental Studies på Yale University).
Haveterapi mod stress.
Naturen kan, som tidligere nævnt, være én af de ting, der hjælper dem tilbage, der virkelig har været eller er hårdt ramte af stress.
For mig er det at komme ud i naturen en af de allervigtigste ting, når jeg er stresset. Både min krop og mit hoved slapper af og kommer naturligt i balance – eller i hvert fald tættere på at være i balance.
I forbindelse med første verdenskrig gav man nogle hjemvendte soldater haveterapi, dvs blandt andet havearbejde eller anlæg af haver i England og i forbindelse med anden verdenskrig var der eksempler på have terapi i både USA og England. Haveterapien kunne være på hospitalerne eller fx i Kew Gardens i London, som er en botanisk have.
Som tidligere nævnt, så har mange videnskabelige undersøgelser efterhånden vist, at det at være i naturen er godt for os. Men i disse år forskes der i såvel i Danmark som i resten af verden intensivt i hvordan naturen påvirker os. Forskerne ser både på, hvad fraværet af natur betyder og hvad det kan gøre for os at komme ud i naturen. Det har betydning for både børn og voksne, og naturen kan hjælpe os på mange måder.
Terapihaver.
Flere steder også i Danmark er der opstået terapihaver. Nacadia er en skovhave, en terapihave, som er et storstilet forskningsprojekt vedrørende natur og sundhed under Københavns Universitet. Se Flemming Møldrup besøge Nacadia her https://www.dr.dk/drtv/se/fremtidens-droemmehaver_-den-helende-have_146679.
Af andre terapihaver i Danmark kan nævnes Oddsherred Terapihave for stressramte, se https://www.odsherredterapihave.dk/ , og Haverefugiet i Sorø, se https://haverefugiet.dk/
Det er godt for vores velbefindende at være aktive med naturen i naturen og komme ud i haven og ligge på knæ og få jord under neglene J
Når jeg laver ting aktivt i haven, er det for mig lige så godt som at komme ud i den ”vildere” natur med min familie og mine hunde. Det er rart at bruge kroppen, ligesom det er skønt med duftene fra blomster eller træer – ja, selv jordens mørke duft kan virke godt. Vi skal i gang med en større haveomlægning fra næste år sommer 2021 – og jeg glæder mig til de mange timer under den blå himmel med krydderurter, og masser af spiselige buske og blomster.
I Japan kan man få natur på recept fra sin læge mod bl.a. stress. Skovbadning ”Shinrin Yoku” opstod i Japan i 1980’erne og siden da har skovbadning bredt sig ud over verden.
I Danmark kan du da også prøve skovbadning flere steder. Fx har FOF udbudt kurser for skovbadning.
Men hvad er skovbadning?
Du tænker måske, det handler om at hoppe i skovsøen. Men det gør det ikke. Skovbadning handler om at være i naturen og sanse og opleve naturen, som den tager sig ud, den dag du er der.
Efteråret 2020.

Det kan godt være koldt og vinden og regnen kan godt ruske i træerne. Men naturen står så prangende smuk lige nu med alle sine røde, orange, og gule farver, der leger og komplementerer hinanden på ypperste vis.
Øv, Corona har godt tag i Danmark og hele Europa og andre steder i verden lige nu. Mange af os lider under det. Nogle er også rigtigt meget påvirkede, hvad enten det er socialt, psykisk eller arbejdsmæssigt, eller økonomisk.
Men vi skal igennem dette. Og her byder naturen på mange muligheder, for at du kan gøre noget godt for dig selv!
Gør noget godt for dig selv: Kom ud og mærk vores dejlige natur og styrk din krop, dit sind og dit helbred
Læg meget gerne din kommentar her nederst på siden 🙂