- Om alt det, der betyder noget

Husk at tage dine børn på museum og se på kunst.

skrevet af Camilla Munksgaard

Har du lige som jeg prøvet at være én af de der mødre, der tager deres ivrige, nysgerrige og videbegærlige børn på museum og får skældud, fordi de ser med fingrene og rører ved noget, de ikke skal?

Jeg tog mine børn på museum, da de var helt små. De sad i barnevognen og siden hen klapvogn og de var med på samtlige kunstudstillinger.  Der var jo masser at se på for de nysgerrige børneøjne.

Men på et tidspunkt havde drengene fået NOK af at sidde stille og kun se på – som børn jo får . De måtte ud af barnevognen og klapvognen.

Efter nogle mindre vellykkede ture på diverse kunstmuseer besluttede jeg, at det vist var mest rigtigt at give mine børn en pause fra at komme på kunstmuseum. Jeg havde simpelthen for travlt med at spæne rundt efter dem og sige ”nej, den må du ikke røre”, ”ja, den ER virkelig flot, men den må du heller ikke røre”. Puuhha, det var ikke spor sjovt for hverken mine børn eller mig at se på kunst.

Vi besluttede altså at give børnene en pause fra kunstudstillinger. Men vi tog et par år senere fat på andre typer af museer og lidt senere kunstmuseerne igen.

Hører børn til på museum?

Det gør de i allerhøjeste grad! Af flere årsager:

Snyd ikke dig selv og dine børn for den oplevelse, I kan have sammen på et kunstmuseum! Kunsten giver anledning til at tale med dit barn om alt mellem himmel og jord. Vær åben og glæd dig så til dialogen med dine børn, hvor I sammen kan undre jer og forundres og åbne døren til nye verdner eller nye måder at se vores verden på.

Hvis du ønsker, at dine børn som voksne skal have glæde af at se på kunst, så er det en god idé at gøre det naturligt for dem at gå på kunstmuseer allerede som barn og ung.

Hvor gamle skal børnene være for at komme på en kunstudstilling?

 Jeg tror ikke, man kan sætte en fast alder på, hvornår børn kan komme på museum – det er meget individuelt, hvornår et barn er klart, hvor rolige eller hurtige til bens de er, og hvor meget de har behov for at se og føle med fingrene…. Det er vist kun forældrene, der kender dem godt nok til at vurdere, hvad der er det rigtige tidspunkt for deres børn. Børnene skal kunne have glæde af at komme på en kunstudstilling, men de skal jo naturligvis også respektere kunstværkerne og de andre gæster.

For vores vedkommende besluttede vi altså at holde en pause, hvad kunstmuseer angik, men da de så var 5-6 år gamle, accelererede vi antallet og forskellige typer af museer og lidt senere kunstmuseer igen.

I dag er drengene jo hhv. 11 år og 12 år – og det er ikke sådan, at jeg hiver dem med på en kunstudstilling hele tiden.

Jeg udvælger stadig, hvad de skal se – hvad jeg gerne vil præsentere dem for og hvad jeg tænker, der passer til mine børn ud fra forskellige synsvinkler. Men de er – og har været i nogle år nu – med jævne mellemrum på en kunstudstilling.

Husk at tage dine børn på museum og se på kunst.

Billedet her er fra udstillingen “Dyr i kunsten” på Arken Kunstmuseum. Skulpturen hedder “The Struggle” og er lavet af Patricia Piccinini 2017.

Disse 2 kæmpende dyr havde mine drenge megen fornøjelse af! Denne forunderlige skulptur satte i den grad gang i tankerne og snakken og vi gik mange ture rundt om den 😀.

Se iøvrigt denne side om denne skønne udstilling https://camillasworld.dk/dyr-i-kunsten-paa-arken-kunstmuseum/

 

 
 

Udvælgelsen af hvilke kunstudstillinger jeg ser med mine børn

Jeg vælger altid udstillingerne nøje ud. Jeg ser på temaerne for udstillingen. Er det noget som er egnet til mine børn?

Fx tager jeg ikke mine børn på 8 år og 9 år (eller nu 11 år og 12 år) til en fotoudstilling om krig eller krigsoplevelser. Udover deres alder og en vurdering af temaerne og deres aktualitet for mine børn, kan følgende kriterier være med til at vælge:

 1.  Har de om noget i skolen, som gør, at det kunne være sjovt at se en bestemt udstilling?
 2. Har børnene haft en oplevelse, eller har vi set noget i nyhederne eller andet, der inspirerer til en bestemt kunstner/udstilling/museum?
 3. Hvad interesserer mine børn sig for?
 4. Hvad sker der ude i den store verden?

Endelig kigger jeg på, hvad jeg ved, der ”i øjeblikket” skal til for at fange mine børns interesse (læs: den alder de har lige nu/sådan som de er lige nu).

Børn på museum og hvad der nemt kan fange dem.

Mine drenge bliver nemt opslugt af kunst, der overrasker dem/ der undrer dem/ der kan have flere lag, når man kigger på det. Selvfølgelig skal de også se på kunst, der ikke nødvendigvis taler til dem på den måde i det øjeblik, de ser på kunstværket – men lige nu er det mest det, jeg går efter. Fordi jeg gerne vil have, at de som drenge på 11 år og 12 år skal synes, det er fedt og spændende at gå på museum. Jeg ønsker at bibeholde deres interesse og lyst til at se på kunst.

Skulpturen her er fra udstillingen “Uncontrol” med den finske kunstner Mari Ketos værker på Grønbechsgård i Hasle på Bornholm.

Værket her hedder “ENOUGH = ENOUGH?” fra 2017. Det giver i den grad stof til eftertanke… og børnene undredes da også meget over dette værk – sjældne perler, der pludselig bliver masseproduceret. Hvor er magien blevet af? Mari Keto’s værker er meget spændende! Vi var meget begejstrede 😀

Udstillingen “Uncontrol” er super til børn! Her er linket til Grønbechsgård, Bornholms Center for kunsthåndværk https://groenbechsgaard.dk/

Forventninger til besøg på kunstmuseum med børn

  Jeg tror, det er vigtigt, at man som forældre gør sig klart, hvad ens forventninger er til besøget – inden man besøger en kunstudstilling med børn.  Vi går altid på kunstmuseum med vores børn på børnenes præmisser. Jeg forventer ikke de store dybe udredninger fra mine børn. Jeg forventer ikke, at de synes om de ting, jeg kan lide eller at de kan bruge lige så meget tid, som jeg selv foran et kunstværk. Deres interesser og nysgerrighed er det, der styrer os rundt i udstillingen…

Så hjælper vi selvfølgelig med spørgsmål og udbrud … ”Neej, se der! Hvad er det?”  – eller nogle af spørgsmålene som nævnt nedenfor. For at lade dem sætte ord på det, de ser og oplever ved at se på kunsten. Og børn kan se og opleve meget på et museum. Børn er nysgerrige, kreative, videbegærlige og opmærksomme på mange ting, vi som voksne ikke (længere) altid ser.

Målet for os er altid, at børnene skal have en god kunst oplevelse på museet. Gennem kunsten ser børnene nye verdner eller andre måder at se på verden på. De udfordres på deres egne præmisser, og de lærer, at det er okay, at vi (ofte) kan lide forskellige kunstværker. Men vi taler om det og giver udtryk for de forskellige ting, vi ser, og accepterer de forskellige opfattelser og holdninger – og sidst men ikke mindst; hyggeligt samvær med familien eller venner

.

Undren og samtaler om kunst og verden.
Skulpturen hedder ”Metal Fucking Rats” af Tim Noble og Sue Webster 2006. ”Dyr i kunsten” på Arken i Ishøj.

Skulpturen på billedet “Metal Fucking Rats” fra Arkens udstilling Dyr i kunsten er et godt eksempel på kunst, der virkelig sætter gang i samtalen.

En af drengene så denne skrotbunke  ”eej Mor, der ligger noget metal affald” ”hmmm, der gør der sørme også. Mærkeligt. Hvorfor ligger det der?”…… og så var vi i gang…

Denne skulptur er et eksempel på, hvordan børn ser detaljer med deres nysgerrige falkeøjne og bliver opslugt af at forstå, hvad der dog sker og hvad kunstnernes budskab er.


Først efter lidt tid så vi skyggen som metalbunken laver på væggen – af de to rotter.


Så først var vi optagede af det tekniske omkring skrotbunken og skyggen af de to rotter – så gik vi over til at tale om metalskrot og hvilke typer dyr rotter er, samt hvor og hvordan de lever og hvad kunstnerne mon mente med at metalbunken skabte de to rotter på væggen….

Hvordan kan du tale med dit barn om kunsten?

  

Det er heldigvis meget let! Det kræver ikke noget særligt af dig, udover den dialog du er vant til med dit barn.

Men det er en god ide at være lidt ekstra åben for alt det, de årvågne barnlige sjæle ser og fornemmer i kunsten.

Ofte har kunstmuseet en aktivitet eller opgave for børn, der måske vil passe til dine børn. Hvis kunstmuseet ikke har noget, eller du ikke ønsker at bruge det, er her et par indledningsspørgsmål, som du kan selv kan tilpasse:

 • Hvad tror du, det skal forestille? Hvad sker der på billedet? Hvad handler det om?
 • Hvilket billede/kunstværk i denne sal / her kan du bedst lide? Hvorfor? Og ligeledes: Hvilket kunstværk kan du ikke lide? Hvorfor mon?
 • Hvorfor tror du, kunstneren har lavet det sådan? Hvad vil hun sige med det?
 • Hvad er det mærkeligste/ det flotteste/ det sjoveste/ det grimmeste her?
 • Kan I lide at tegne? Måske kan I tegne et billede/en skulptur eller et udsnit af det.
 • Hjælper titlen på billedet til samtalen?
 • Digt en historie… Måske kan I lave jeres egen historie, der passer til billedet? (mine drenge har for meget krudt i numsen til denne måde at gøre det på. Når vi ”dvæler” ved særlige kunstværker i lang tid, er det som regel, fordi de er blevet virkeligt fangne – og så er der jo allerede rigtigt meget at tale om! )
 • Find ”xxxx… på et billede herinde”. Du vælger selv noget fra et kunstværk…. Og lad så barnet lede efter det. Det kan være noget, du ved, der vil fange dit barns interesse, fx et dyr. Det kan også være noget, du bemærkede var flot, mærkeligt…. Etc.

Og så er det vigtigt at huske på – at om vi kan lide det eller ej er en individuel ting, men derfor er det godt at tale om det og at anerkende, at sådan kan man også se på det. Og så er vi jo alligevel blevet klogere både på os selv og de andre 😀😀.

 
 
 Familieudflugt eller udflugt med kammerater?

Jeg har aldrig hørt brok eller vrøvl, når vi skulle afsted – de kan godt lide det!

Vi har gjort det til, at det altid er en familieudflugt, som så krydres med et cafebesøg på museet eller fx en frokost et andet sted.

Og børnene kender på nuværende tidspunkt konceptet ganske godt. Det er også rart, når man går rundt og kigger på kunst at vide, at der efterfølgende skal slappes lidt af med en is eller frokost. Det ser jeg som voksen altså også altid frem til – også når jeg ikke har børn med på museum .

Måske er det, fordi vi så også lige får tid til at ”absorbere” det hele.

Selvom vi oftest tager afsted som familie og ser på kunst, er vi også jævnligt af sted med venner, der også kan lide kunst, og deres børn. Eller jeg er afsted med en kunstinteresseret veninde og hendes børn. Det giver mange sjove børnestunder med flere børn afsted på én gang! Og mange skønne samtaler!

Børn på kunstmuseum

Man kan ikke undgå at blive fanget af Mari Ketos fantastiske sommerfugle. Billedet her hedder “Inhale” og er fra 2013.
Det er fra udstillingen “UNcontrol” med Mari Ketos meget spændende værker på Grønbechsgård, Bornholms Center for Kunsthåndværk, der varer frem til 22.nov. 2020.
Se linket til Grønbechsgård her https://groenbechsgaard.dk/

Tag på kunstmuseum med dine børn, og se og oplev kunsten sammen og tag jer tid til at forundres og åbne døren til nye verdner eller nye måder at se vores verden på.
Det er bare en skøn oplevelse at have sammen og et grundlag for mange spændende samtaler med dine børn om alt mellem himmel og jord.

Go’ fornøjelse! 😊

VELKOMMEN TIL Camillas World

Vi er alle unikke og fantastiske og skønne kvinder.  

På Camillasworld.dk, lever vi i det farverige kvindeliv 40+ og beskæftiger os med alt det vigtige i livet. Følg med og få nye vinkler på livet, og forståelse og find inspiration til et endnu bedre liv for dig.

/Camilla

  Har du en kommentar?

  Mere til dig

  Little Sun Charge

  Little Sun Charge

  Little Sun Charge – en bæredygtig solcelle oplader til din mobiltelefon. Skrevet af Camilla Munksgaard Har du også prøvet at komme ud af huset uden

  Læs mere »