- Om alt det, der betyder noget

“Tal R – Dyr og mennesker” udstilling på Glyptoteket

 

skrevet af Camilla Munksgaard.

Den danske kunstner Tal R (Tal Rosenzweig) er anerkendt i både Danmark og i udlandet. Tal R er måske mest kendt for sine fantastiske malerier. Men de seneste år har han også arbejdet med skulpturer i bronze og gips. Lige nu kan du se nogle af disse ualmindeligt fascinerende skulpturer i Ny Carlsberg Glyptotekets smukke sale i udstillingen ”Tal R – Dyr og mennesker”.

Udstillingen ”Tal R – Dyr og mennesker” varer fra d. 18.6.2020 – 17.01.2021. Du kan se mere her https://glyptoteket.dk/

“Tal R – Dyr og mennesker”  er en ud af tre særudstillinger på Glyptoteket.

Udstillingen er den anden udstilling af i alt tre udstillinger med internationalt anerkendte samtidskunstnere på Glyptoteket i 2019, 2020 og 2021 finansieret af det Obelske Familiefond.

I forordet til kataloget af direktør Gertrud Hvidberg-Hansen kan man læse, at de tre særudstillingers formål bl.a. er at perspektivere Glyptotekets samlinger og at aktualisere den ældre kunst gennem samtidskunsten samt give museets gæster et fornyende blik på museet. Samtidskunsten tilføjes også nye perspektiver ved at indgå i dialog med Glyptotekets samling, som især skildrer mennesker og dyr i billedhuggerkunstens historie.

Tal R - Dyr og mennesker
Tal R “Vogel” 2019.
Tal R’s skulpturer beskæftiger sig med det nære og det almindelige fra hverdagen.

Tal R er nok mest kendt for sine fantastiske farverige malerier, men udstillingen ”Dyr og mennesker” rummer udelukkende 30 skulpturer i bronze eller gips og en enkelt i træ. Her møder du mennesker og dyr og andre fascinerende væsener, som han har skabt de sidste par år.

I Dyr og mennesker beskæftiger han sig med det almindelige og det nære fra hverdagen. Det har været en lang proces for Tal R, for det kræver, som han selv siger, mod som kunstner at fortælle historien om det almindelige eller måske ligefrem banale fra hverdagen, fordi vi jo alle kan forholde os til det.

Tal R “Adidas Boy” 2018-2019.
Hvornår kan du genkende skulpturens udtryk?

Tal R er som kunstner optaget af, hvornår skulpturen former sig til noget genkendeligt for os som beskuere. Hvor meget skal der til, førend du kan se og genkende en slags helhed, fx at her går en dreng?

Til udstillingen er udgivet et katalog ”Tal R – dyr og mennesker” og her kan man i artiklen af Martin Herbert ”En krop under opbygning – om Tal R’s skulpturer” læse historien om, hvordan Tal R i 2004 var i Dublin i forbindelse med en udstilling af sine malerier, og hvordan han en morgen købte en meget stor pære i en købmandsbutik. Men han kom aldrig til at spise denne pære.  Pærens størrelse fik ham til at tænke på genmodificering, og han lod den ligge ved siden af sengen, hvor den langsomt blev blød i varmen.

Men i stedt for at smide den ud stak han undersøgende nogle fingre i den, og pludselig så han et ansigt i pæren. Denne hændelse blev af afgørende betydning for Tal R, idet den satte gang i hans arbejde med det figurative også ift. skulpturen.

Tal R - Dyr og mennesker
Tal R “Fløjtende gedemand” 2019.
Skulpturerne spiller på mange forskellige strenge.

Jeg synes, det er nogle aldeles skønne skulpturer Tal R her præsenterer os for.

Selvom mange af disse skulpturer synes store og/ eller tunge eller i hvert fald med en vis tyngde har de alle en meget stor sanselighed. De udstråler masser af saft og kraft (også hvad det erotiske angår), men de er på samme tid dybt sensitive.

Tal R vækker vores nysgerrighed – man får lyst til at gå rundt om skulpturen for at se, hvad der ellers måtte gemme sig af hemmeligheder. Og det er meget ofte overraskende, og giver nye indtryk og dimensioner, når du ser skulpturen fra den anden vinkel.

Der er også megen humor gemt i mange af disse ekspressive skulpturer.

De to sale med skulpturer er kun ganske lidt oplyste, og mørket understreger det lidt mystiske i mange af disse forunderlige og dragende væsner.

Som beskuer får man fornemmelsen af, at disse skulpturer hviler i sig selv på samme måde, som nogle mennesker hviler i sig selv. Men de synes samtidig at være ”øjebliksbilleder”, som om de indgår i en historie, og fotografen har lige netop taget et billede midt i historien.

I Tal R’s skulpturer vil du finde mange referencer til kendte kunstnere som fx Giacometti, Max Ernst og Henry Moore.  Men uanset disse kunstnerreferencer, så har han fundet sit helt eget unikke udtryk.

Tal R ”Yunus” 2018
Menneskets fascination af dyret.

På youtube kan du se et interview med Tal R og Bengt Holst, videnskabelig direktør i Københavns Zoologiske Have, om udstillingen ”Dyr og mennesker”.  Det er et virkeligt interessant interview!  Du kan se det her  https://www.youtube.com/watch?v=hYeZR-y1nok

Her kan du se Tal R og Bengt Holst tale om flere emner i relation til denne udstilling, bl.a. menneskets fascination af dyret, og hvilke muligheder dyret giver os for spejling af os selv i forhold til flere emner bl.a. seksualitet, idet flere af Tal R’s skulpturer viser deres kønsorganer meget tydeligt, samt en snak ligeledes om hvordan dyr og fantasiens verden kan smelte sammen og skabe mange forunderlige ting.

“Tal R – Dyr og mennesker” er en skøn og betagende samling af Tal R’s skulpturer.

Jeg så denne udstilling med en veninde og vi var begge to meget begejstrede for Tal R’s skulpturer!

Det var en dejlig udstilling, og det var meget skønt at se en samtidskunstner i de smukke sale på Glyptoteket.

Jeg anbefaler varmt, at du tager forbi Ny Carlsberg Glyptoteket og nyder Tal R’s  prægtige og forunderlige ”Dyr og mennesker”.

Her finder du mere information om udstillingen, åbningstider etc.  https://glyptoteket.dk/

VELKOMMEN TIL Camillas World

Vi er alle unikke og fantastiske og skønne kvinder.  

På Camillasworld.dk, lever vi i det farverige kvindeliv 40+ og beskæftiger os med alt det vigtige i livet. Følg med og få nye vinkler på livet, og forståelse og find inspiration til et endnu bedre liv for dig.

/Camilla

  Har du en kommentar?

  Mere til dig

  Little Sun Charge

  Little Sun Charge

  Little Sun Charge – en bæredygtig solcelle oplader til din mobiltelefon. Skrevet af Camilla Munksgaard Har du også prøvet at komme ud af huset uden

  Læs mere »